Kiköltözési lehetőség!

Kedves Diákok, kedves Szülők!

Az elmúlt napokban sokan megkerestek bennünket  kérdezve, mikor költöztethetik ki bennmaradt holmijaikat a kollégiumból.

A járvány helyzetre tekintettel és az érintő jogszabályokat figyelembe véve biztosítanunk kell a szociális érintkezés korlátozását. A biztonságos kiköltöztetésre egy nap egy (kollégiumi) szobából csak 1 személy jelentkezhet be! Kizárólagosan előzetes egyeztetés során kapott engedély mentén lehet bejönni diákoknak, hozzátartozóknak a kollégiumunkba.

A továbbiakban a kiköltözési szándékot mindig időben jelezzék, megjelölve a kiköltözésre szánt dátumot és az érintett szobát.

Jó egészséget kívánunk!

kollégiumi nevelők

Kategória: Egyéb | Hozzászólás most!

Rendkívüli tanrend 2020 március

Kedves Diákok! Kedves Szülők!

Figyelem: pontosítás!

A kormány rendkívüli jogrendet keretében, járványügyi védekezésként elrendelte március 16-tól az iskolák bezárását, illetve a tantermen kívüli digitális munkarendet.A kollégiumok esetében csak speciális esetekben maradhat diák az intézményben.

Kedves diákjaink! Tájékoztatlak benneteket, hogy a kollégiumból a személyes dolgaitokat (elsősorban a tankönyveket kell elhozni!) 2020.03.15-én, vasárnap 10.00-tól 18.00-ig vihetitek el. Kérlek titeket, hogy ezt az információt továbbítsátok minden olyan társatoknak is, aki nem biztos, hogy olvassa ezt a bejegyzést. További információkért rendszeresen látogassátok az intézményünk facebook oldalát, csoportját és honlapunkat. Hasznos, aktív, feltöltődős heteket kívánok mindenkinek. Vigyázzatok magatokra!

Kövesi Tamás
intézményvezető

Kategória: Egyéb | Hozzászólás most!

Családi foci

Az óév utolsó tanítási napja számunkra a délután és az este miatt vált érdekessé.

A hagyományos kollégiumi karácsonyi ünneplés előtt ugyanis – hagyományosnak éppen nem mondható futballmeccsen – egy szűkebb és egy tágabb család lépett a sportcsarnok műfüves pályájára. Vér szerinti fiaimmal (családi csapat) munkahely szerinti fiaim ellenében (Karacs koli válogatottja) mérkőztünk meg egy abszolút barátságos, ám minden tekintetében presztízs erejű mérkőzésen. 

Összedobtuk a pénzt a pályabérletre világításostól, játékvezetőstől és  2×30 perces férfias küzdelemben próbáltuk eldönteni: ma este ki a jobb. Ez az óra sok gólt, izgalmat, örömet hozott, de döntést (még) nem, mert a lefújás pillanatában 16:16-ot mutatott az eredményjelző.

Rövid tanakodás után arra a közös döntésre jutottunk, hogy legyen folytatás, amely az első gól után – aranygól  –  ér véget.

A rájátszásban az aranyat a kolis válogatott találta meg előbb. Egy emlékezetes mérkőzés emlékezetes végeredményét beállítva 17:16 arányban nyert a cseppet sem elkeseredett Tomka család ellenében – ahol még vannak tartalékok.

 

Tomka János kollégiumi felügyelő

 

 

Kategória: Egyéb | Hozzászólás most!

Búcsúzunk…

Méltósággal és türelemmel viselt betegség után elhunyt Kapornai Judit tankerületi igazgató asszony (2019. december 29.), a Berettyóújfalui Tankerületi Központ vezetője. Embersége, az oktatás és a gyermekek iránti elkötelezettsége, szakmai tudása egyaránt példaként áll előttünk. A Berettyóújfalui Tankerületi Központ vezetőjeként rengeteget tett kollégiumunk fejlesztéséért, a hátrányos helyzetű diákok rendszerszintű megsegítéséért. Örülünk, hogy az elmúlt években együtt dolgozhattunk vele. Az Ő irányításával végzett közös munkát, a Vele együtt elért eredményeket, emlékét szívünkben őrizzük.

Kategória: Egyéb | Hozzászólás most!

Versenyben a szobák

Szobadekorációs versenyt szerveztünk az adventi készülődés jegyében.  November végétől december 5-ig nagy kedvvel díszíthették a szobájuk ajtaját diákjaink.  A Mikulás-napi műsoron kapták meg az emléklapokat és okleveleket.

Pánti Zsuzsa
diákönkormányzatot segítő pedagógus

Kategória: Egyéb | Hozzászólás most!

Honfoglaló a koliban

Honfoglaló társasjáték versenyt rendeztünk 2019. november 26-től december 2-ig. A gyermekek már ismerték a játékot, így a jelentkezők száma bőséges volt. Kisorsoltuk a játékosokat fordulóról fordulóra, így jött el a döntő.

A fordulatos játék során a dobogóra a következő diákok jutottak fel: Lakatos András lett az abszolút győztes, Kádár Kálmán a második és Veres Arnold a harmadik helyezett.

Pánti Zsuzsa
diákönkormányzatot segítő pedagógus

Kategória: Egyéb | Hozzászólás most!

A kollégium új szekrényekkel gazdagodott

A Karacs Ferenc Kollégium 2019/2020-as tanév novemberi tárgyi beruházása szekrénybeszerzés volt.

A használatban lévő öltözőszekrények többségében koros, elhasználódott állapotban voltak, ezek teljes körű cseréjét sikerült megvalósítani.

A kollégium 120 új szekrénnyel lett gazdagabb. Nagy örömmel várták a kollégisták, hogy a kiváló állapotú szekrényeket használatba vehessék. Az új bútoroknak nem csak külleme, hanem belső kialakítása is praktikus és modern.  A mindennapokhoz szükséges ruháikat, tisztálkodási csomagjaikat kényelmesen el tudják helyezni szobájuk legújabb ékességében.

Kategória: Egyéb | Hozzászólás most!

Megyei mezeifutó diákolimpia 2019. október 9-én – „karacskolisokkal”

– Tanár úr, én nem indulok a holnapi versenyen – csóválta fejét kollégiumi szobája ágyán ülve telefonjából felnézve Kálmán, a csapat egyik zászlóvivője, amikor az utolsó egyeztetés okán megálltam az ajtóban, és eldaráltam a másnapi tudnivalókat, úgymint: indulás, felszerelés, taktika és egyéb fontos részletek.

– Na, nehogy má’ izé …! – érveltem bízva a közérthetőségben, vagyis azt a kifejezésmódot választva, amitől az adott helyzetben fordulatot reméltem, megfelelve így a hallgatóság szájízének, hiszen még a nyomomban érkező egy-két csapattag mellett a szobatársak is felfigyeltek a csendes konfliktusra.

– Fáradt is vagyok, nem megy a futás, ne énrajtam menjen el a verseny! – magyarázta.

– Én is kihagyom, tanár úr, nem érzem jól magamat! – fokozta az ellenállást Levi, aki a másik, eggyel nagyobb korosztály csapatában volt számon tartva. – Sok az ötezer méter, félek tőle!

– Milyen férfiak vagytok!? Meghátráltok a bevetés előtt? … Figyeljetek! Edzettünk rá … nem?

– De.

– Jobb volt kijárni az erdőbe, mint a kollégiumban ülni, nem?

– Az igaz.

– Na! Akkor most meg visszakoztok? Aztán cserbenhagynátok a többieket? Mi lesz így a csapattal? Megszerveztük nektek az utazást, iskolával is egyeztettünk! Akkor reggel …? Inkább indulás az iskolába? Leszerveztük az utazást, minden… Ti meg leléptek?

– Hát …

– Jó. Akkor holnap ebéd után fél kettőkor indulás! Versenycucc, váltóruha, víz, szendvics. Igazgató jön majd értetek és vele jöttök innen a koliból heten, de a másik három nélkül el ne induljatok! Ők is idejönnek félre, max. harmincötre. Én már ott leszek korábban a „kálvinos” kicsikkel, ahogy beszéltük. A helyszínen találkozunk, várlak titeket.

 

Ilyen – és sok egyéb, helyszűke miatt itt nem említett – előzmény után a fiúk mindkét csapattal hiánytalanul és időben megjelentek a Debreceni Nagyerdő versenyhelyszínén. A kellő bemelegítés majd némi taktikai megbeszélés után:

– Kérdés esetleg még, fiúk …?

– Verseny után kapunk egy fröccsöt, tanár úr?

– Inkább még előtte …! És lelkit …

Így aztán – bár az utolsó pillanatban, de –  nem maradt el a mentális felkészítés sem, néhány biztató, bátorító tanács formájában.

 

Azt kell mondjam, mindkét csapat várakozáson felül teljesített, mert ki-ki a maximumot hozta ki magából, eleget téve a taktikai megbeszélésen hallott egyik nem bonyolult, ám annál ismertebb kívánalomnak: Mindent bele!

Az V. korcsoportos fiúk a végső helyezési számok összeadása alapján a III. helyen végeztek a 4500 m-es távon,  akik teljesítményét a VI. korcsoportos nagyok az 5000 m-en még überelték, megérdemelve ezzel a bajnoki aranyat.

A nap végén közösen osztozhattunk az örömben a fiúkkal és Kövesi Tamás igazgató úrral,  aki velem együtt vállalta ezen a napon a debreceni utat a siker érdekében.

 

Végül álljon itt a BSZC püspökladányi „karacsosok” két csapatának névsora, közöttük 7 fő AJKP-s  diákkal a fotókon látható sorrendben, balról jobbra:

 

  1. kcs.: Kádár Kálmán, Tomka Mózes, Jenei Lajos, (Tomka János), Nagy Patrik, Horváth Márk,

  2. kcs.: Tomka Boáz, Danku Levente, Veress Arnold, Bodó Tamás, Balogh Imre.

 

Tomka János – pedagógiai felügyelő, felkészítő

Kategória: Egyéb | Hozzászólás most!

Elsős avató ünnepség a Karacs Ferenc Kollégiumban

2019. október 08-án tartottuk hagyományos avatási rendezvényünket a 2019/2020 tanévben beérkező előkészítő évfolyamnak. A kollégium diákönkormányzata szervezésében, az idén Maki avatónak elnevezett esten gondoskodtak arról a szervezők, hogy a kicsik-nagyok felhőtlenül szórakozzanak.

Egy smink gondoskodott az avatottak inkognitójáról, majd a rövid tájékoztatás és önbizalom növelő beszédek után közösen bevonultak a díszterembe, ahol a többiek már várták őket és helyet foglaltak. A diákönkormányzat tagjai köszöntötték a megjelenteket, a kicsiket és a felsőbb éves kollégistákat, majd kezdetét vette az avatás. A nagy képzelőerőt igénylő feladatokban, az ügyességi játékokban és a vicces próbatételekben mindenki nagyon ügyesen szerepelt és nagy tapsok kaptak a résztvevők.

Az eskütétellel folytatódott az esemény, melyben mindent megígértettek a fiatalabb kollégistákkal. A diákönkormányzat egy apró kis ajándékot adott át a bátor elsősöknek, remélve, hogy az vidám emlékeket idéz fel majd bennük.

Az est nem a szokásos módon folytatódott, hiszen az elsősök is készültek egy meglepetéssel. Ferenczik Fanni Dóra csoportvezető táncot tanított be erre az alkalomra, melyet Vecsei Patrícia, Patai Vivien, Cégé Nikolett, Nagy Sándor, Kalmár Benjámin és Rácz Jenő tanulók adtak elő.  Hajkó Gabriella csoportvezető pedig megszervezte, hogy a tehetséges kis zenészpalántáink Molnár Benjámin és Oláh Gábor egy kisebb koncertet varázsoljanak nekünk. Nagy tapsot kaptak a fiatalok. Az est egy fergeteges bulival zárult. Remek hangulatban ért véget a nap, boldog perceket szerezve ezzel a kollégistáknak.

 

Pánti Zsuzsa

diákönkormányzatot segítő pedagógus

Kategória: Egyéb | Hozzászólás most!

Ismerkedési délután

Szeptember 16-án egy szép napsütéses őszi délutánon szalonnasütést szerveztünk iskolánk udvarán. Az a hagyomány, hogy minden évben az iskolakezdést követően a diákönkormányzat lehetőséget biztosít az iskola minden osztályának, hogy egy ismerkedési délutánon vegyenek részt. Mi is éltünk a lehetőséggel és jelentkeztünk a programra.

Előre megbeszéltük ki mit hoz, pl. a diákok hozták a maguk készített nyársakat, a tűzifát. A sütéshez a szalonnát és zöldségeket együtt vásároltuk meg.

A fiúk, amíg tüzet raktak, addig a lányok felszeletelték a hagymát és az uborkát, majd elkezdtünk sütögetni. Hisz tudjuk, hogy a nyárson sült szalonnánál nincs is ízletesebb finomság! Friss kenyérrel és jó sok hagymával a legfinomabb.

Az ilyen alkalmak nagyon kellenek, hisz olyan embereket hoznak össze, akik szeretnek együtt lenni. A mindennapokban, amikor sok a munka, a diákok pedig fáradtak, nehéz mindig mindenre odafigyelni. Az ilyen szabadidős programok jó hatással vannak ránk, hisz a készülődéstől az elpakolásig mindent együtt csinálunk, vidáman és mindenféle kötöttség nélkül.

Nagyon örülök, hogy a kollégium és az iskola ilyen jól tud együttműködni. A kollégákkal jó a kapcsolat és a szalonnasütés közben is jókat beszélgettünk és nagyokat nevettünk. A pozitív érzelmi hangolásnak, az összetartozás érzésének, az ÉRZELMEKNEK hatalmas szerepe van.

A sütögetés után játszottunk, hisz tudjuk, hogy a közösségépítés első lépcsőfoka az ismerkedés.

Fontos, hogy diákjaink és munkatársaink ki tudjanak mozdulni a komfortzónájukból és kipróbálhassák magukat olyan játékokban is, ami távol esik az alapvető működésmódjuktól, hiszen a csapatépítő játékok célja az, hogy minél jobban megismerjük egymást. Nekünk ez sikerült is, és elmondhatjuk, hogy egy igazán jó hangulatú délutánt töltöttünk el együtt.

 

Tóthné Duró Márta,
az előkészítő évfolyam osztályfőnöke

Hajkó Gabriella,
kollégiumi csoportvezető

Kategória: Egyéb | Hozzászólás most!